A Salgótarjáni Járási Ügyészség vádat emelt egy 28 éves bátonyterenyei férfi és nála harminc évvel idősebb társa ellen sorozatlopás miatt. A fiatal férfi az előélete és a bűnismétlés veszélye miatt letartóztatásban várja a bírósági tárgyalást.

Az ügy vádlottjai munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkeztek, megélhetésüket vagyon elleni bűncselekményekkel igyekeztek biztosítani, és a fiatalabb férfi ebből fedezte kábítószerhasználó életmódjának költségeit is. A vádlottak a lopásokat részben társtettesként, részben külön-külön követték el.

A fiatal férfi 2018. októberében egy mátraverebélyi családi házba tört be, amíg az ott lakók nem tartózkodtak otthon. A kerítésen átmászott, majd a bejárati ajtó melletti ablak üvegét betörte, bement a házba és a konyhaszekrényben elhelyezett pénztárcából jogtalanul eltulajdonított 38.000 Ft készpénzt.

A 28 éves férfi 2018 decemberében kétszer is betört egy bátonyterenyei hétvégi házba, ahová a bejárati ajtóként használt műanyag redőny feltolásával jutott be. Első ízben egy akkumulátort, néhány napra rá egy gázgyújtót vitt el, összesen 4.000 Ft kárt okozva.

A férfi szintén decemberben kétszer is lopott az egyik bátonyterenyei áruházból, első alkalommal kozmetikai szereket, majd élelmiszert, összesen több mint 4.500 Ft értékben.

A férfi és idősebb társa előzetes megbeszélésük alapján a karácsony előtti forgalmas időszakban, 2018. december 22-én egy másik bátonyterenyei bolthoz mentek, ahol különféle árucikkeket (élelmiszereket, üdítőket, szeszes italokat, édességeket) loptak, összesen több mint 40.000 Ft értékben. Az árukat közösen egy bevásárlókocsiba bepakolták, majd azzal a bejáraton keresztül fizetés nélkül távoztak, azonban a távozást követően a bejárati ajtó előtt tetten érték őket, így a lopással okozott kár ekkor megtérült.

Az idősebb férfi 2019 januárjában, a fiatalabb pedig februárban újra visszatért a boltba, ahonnan ismét lopni próbáltak – szeszesitalt és kolbászt, valamint nagyobb mennyiségű csokoládét – de újra tetten érték őket.

A fiatalabb vádlott többszörös visszaeső. Előző szabadságvesztéseit a cselekmények előtt röviddel, 2018 júliusában illetve szeptemberében töltötte le, így gyakorlatilag szabadulása után azonnal bűnözni kezdett .

Az eljárás során bűnügyi felügyelet – házi őrizet – alatt állt, de annak szabályait megszegte, így a nyomozási bíró elrendelte letartóztatását.

A férfivel szemben az ügyészség fegyházbüntetés kiszabását és közügyektől eltiltását indítványozta a terhére rótt négy rendbeli lopási cselekmény miatt azzal, hogy feltételes szabadságra sem bocsátható. Társa egy lopásért felel, rá közérdekű munka büntetés várhat.

Hozzászólások lezárva.