A Balassagyarmati Járási Ügyészség egy rétsági nő elzárását indítványozza garázdaság vétsége miatt, mert a vádlott szándékosan megrongálta haragosa autóját.

A vád szerint 2019 júliusában a sértett a gépkocsijával azért érkezett a vádlott lakásához, hogy onnan a vádlott volt élettársával elhozzák a férfi bútorait.

Az elkövető az autó megérkezésekor kiszaladt a háza előtti útszakaszra és szidalmazni kezdte a nőt. Majd a jármű ablaktörlő lapátját letörte és azzal többször ráütött a gépkocsi bal első ajtajára. Ezután visszaszaladt lakóhelye udvarára, ott felkapott egy téglát és azt az autóhoz dobta. A sértett a támadás miatt a járművel elindult, a vádlott – gyalogosan – szidalmazva követte, majd egy ház vakolatdarabjaival dobálni kezdte az utca végén leparkoló, a személygépkocsijából kiszálló és a rendőrségre telefonáló nőt.

A vádlott a gépkocsi megrongálásával 48.000,- Ft kárt okozott, a sértett személyi sérülést nem szenvedett.

Az ügyészség a 2018-ban ugyancsak garázdaság miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt vádlottal szemben benyújtott vádiratában a nővel szemben – a bűnismétlésre figyelemmel – elzárás büntetés kiszabását, valamint az okozott kár és a 165.000,- Ft bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta.

Az elzárást a 2013-ban hatályba lépett Büntető Törvénykönyv vezette be új büntetési nemként, szélesítendő a bíróság által alkalmazható joghátrányok körét. Az elzárás egy rövid, legfeljebb 90 napra elrendelhető büntetés, amely csekélyebb tárgyi súlyú bűncselekmények esetén és főként azokkal az elkövetőkkel szemben alkalmazandó, akikkel szemben szociális, gazdasági, családi vagy életkori viszonyaikra tekintettel más büntetés kiszabása célszerűtlen lenne, de az újabb bűncselekmény elkövetésétől való visszatartásuk érdekében érdemi szankcióval szükséges sújtani őket.

Hozzászólások lezárva.