A Kaposvári Járási Ügyészség kifosztás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a két – 24 és 40 éves – Budapest környékén élő, egymással közeli ismerősi viszonyban lévő, kifosztás miatt már korábban is elítélt nővel szemben, akik az ország különböző részein, társasházban élő idős emberek sérelmére követtek el bűncselekményeket.

A módszer minden esetben azonos volt: az egyikük papírgyűjtésre vagy más valótlan indokra hivatkozva jutott be a társasházban lakó sértettek lakásába, ahol az áldozat figyelmét lekötve egy olyan helyiségbe – jellemzően a konyhába vagy a fürdőszobába – terelte, ahonnan a lakásban történteket nem tudta nyomon követni, míg ezalatt társa a lakást átkutatta és az értékeket elvette.

Az elkövetők a felelősségre vonás elkerülésére is gondoltak; Budapestről kiindulva utazó bűnözőként az ország minden pontján, így többek Kaposváron, Sopronban, Debrecenben, Miskolcon, Békéscsabán és Kiskunfélegyházán követték el a bűncselekményeket, az elkövetés során folyamatos telefonos kapcsolatban voltak, sőt az idősebb, póthajat viselő vádlott a bűncselekmények elkövetése előtt a kiegészítőjét is eltávolította azzal a céllal, hogy a rendőrök egy rövid hajú nő után kezdjenek nyomozni.

A vádlottak 2018 júliusa és 2019 januárja között összesen 13 idős embert fosztottak ki, melynek során több mint 4,5 millió forinttal károsították meg a sértetteket. A legnagyobb értékre Békéscsabán, egy 82 éves idős asszony kifosztásával tettek szert, akitől 979.000,-Ft értékben tulajdonítottak el készpénzt és arany ékszereket.

A vádlottakat végül 2019 januárjában egy összehangolt akció keretében otthonukban fogták el a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói, majd őrizetbe vételük után az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte a letartóztatásukat.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben – a halmazati és a különös visszaesőkre vonatkozó törvényi rendelkezések alkalmazásával – börtönbüntetés, járművezetéstől eltiltás és közügyektől eltiltás büntetések kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bűncselekmények beismerése esetén a fiatalabb vádlottal szemben 8 év, míg társával szemben 7 év börtön fokozatú szabadságvesztést szabjon ki a bíróság.

Hozzászólások lezárva.