A Gyulai Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy ötvennyolc éves büntetlen előéletű férfi ellen, aki 2019 április végén Medgyesegyházán okozott halálos kimenetelű balesetet.

A vád szerint a férfi 2019 áprilisában alkalmi munkákat végzett egy hatvannyolc éves, medgyesegyházi nő mezőgazdasági vállalkozásában, ennek során rendszeresen vezette a sértett tulajdonában lévő traktort. A traktor műszaki hibás volt, a gyújtáskapcsoló meghibásodása miatt a vezetőfülkéből nem lehetett beindítani. Csak kívülről, az önindító két csatlakozójának rövidre zárásával lehetett ezt megtenni, erről a tulajdonos is tudott.

A vádlott 2019. április 24-én talajmunkákat végzett a sértett földjén, majd 16 óra előtt nem sokkal érkezett be a telephelyként szolgáló tanyára. Ott leállította a járművet, azonban a nyomatékváltót sebességben hagyta és a kéziféket sem használta. A jármű mellett állva a sértett és a vádlott megbeszélték a következő teendőt, a vádlottnak a dinnyeföldről egy pótkocsit kellett volna elhoznia a traktorral. Ezért odalépett a traktorhoz, és az önindító két csatlakozójának rövidre zárásával beindította. Mivel sebességben hagyta, elindult a traktor és elütötte az előtte – mellette álló idős nőt. A vádlott azonnal beugrott a vezetőfülkébe és megállította a járművet, de addigra a jármű jobb oldali kerekei átgördültek a sértett testén. A sértett a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhalálozott.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a cselekményét beismerő férfival szemben felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki és határozott időre tiltsa el a közúti járművek vezetésétől. Az eljárás a Battonyai Járásbíróságon folytatódik.

A rendőrség által készített fotó az alábbi linken tekinthető meg:
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/kozlekedesrendeszet/muszaki-hiba-es-figyelmetlenseg

 

Hozzászólások lezárva.