Egyezséget kötött a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészséggel az a megyebeli gazdasági társaság ügyvezetője, aki a cége nevében az évek alatt 108 millió forint általános forgalmi adót titkolt el az adóhatóság elől, de az eljárás alatt ezt teljes egészében megfizette.

A vádirat szerint a vádlott cége nagy mennyiségben vásárolt több éven át külföldről árut, amit ezt követően Magyarországon értékesített. Az üzlet után a cégnek jelentős összegű általános forgalmi adót kellett volna fizetnie az adóhatóság részére, azonban a vádlott ezt elkerülte úgy, hogy a beszerzésekről fiktív számlákat állított be a könyvelésébe. Az évek alatt összesen 108 millió forint vagyoni hátrányt okozott ilyen módon a költségvetésnek. Ennek egy része már a nyomozást megelőzően, az adóhatósági eljárásban megtérült.

A 2018. július 1. napjától hatályos új büntetőeljárási szabályok alapján a vádlott egyezséget kötött az ügyészséggel, melynek keretében beismerő vallomást tett, és vállalta a költségvetésnek okozott vagyoni hátrány megtérítését. A még hiányzó összeget a vádlott a napokban be is fizette az adóhatóságnak. Cserébe az ügyészség a vádiratban azt indítványozta a bíróságnak, hogy két év börtönbüntetésre ítélje a vádlottat, melynek végrehajtását három évre függessze fel. Amennyiben a bíróság az egyezséget az előkészítő ülésén jóváhagyja, azonnal jogerős ítéletet lehet hozni, és nincs szükség a tanúk, szakértő meghallgatására, vagy további bizonyításra.

Az egyezségkötés nemcsak gyorsabbá és olcsóbbá teszi a büntetőeljárást, de emellett hasznos az állami költségvetésnek, hiszen az elcsalt adó befizetésre került, a várható büntetés pedig elegendő ahhoz, hogy a vádlottat visszatartsa újabb bűncselekmény elkövetésétől.

Hozzászólások lezárva.