A Pécsi Ítélőtábla elnapolta a nyilvános ülést a csalással ügyfeleinek mintegy 2 milliárd forint kárt okozó volt pécsi ügyvéd és két társa büntetőügyében. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség valamennyi vádlott büntetésének súlyosítását indítványozta.

A vád szerint az ügyvédként dolgozó férfi befektetési céllal, magas hozam megtévesztő ígéretével vett át ügyfeleitől pénzeszközöket. Valódi befektetési tevékenységet azonban nem folytatott, az ügyfelektől átvett pénz egy részét aktuális kamatfizetésre fordította. Társai az ügyfelek felkutatásában, illetve a pénzösszegek átvételében működtek közre. A bűncselekményekkel okozott, 2 milliárd forintot meghaladó kár mintegy fele nem térült meg.

A Szekszárdi Törvényszék mint elsőfokon eljárt bíróság az ügyvédet 182 rendbeli csalás bűntette és 2 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 8 év szabadságvesztésre és az ügyvédi foglalkozás gyakorlásától 10 év eltiltásra, egyik társát 31 rendbeli csalás bűntette miatt 2 év 2 hónap szabadságvesztésre, míg a harmadik – szintén ügyvédként dolgozó – vádlottat jogosulatlan pénzügyi tevékenység vétsége miatt pénzbüntetésre ítélte.

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség – az elsőfokú ügyészi fellebbezést fenntartva – hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabását, valamint a korábban ügyvédként praktizáló két vádlottal szemben egyiküknek az ügyvédi foglalkozás gyakorlásától végleges hatállyal történő, míg társa határozott időre szóló eltiltását indítványozta.

A Pécsi Ítélőtábla a mai napon tartott nyilvános ülést – a határozat meghozatala és kihirdetése céljából – 2019 október 2. napjára elnapolta.

Hozzászólások lezárva.