Az Esztergomi Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat egy nyergesújfalui nő ellen, akik 2018 nyarától 2019. év január elejéig nem gondoskodott rendszeresen a kutyájáról, emiatt az állat életveszélyes állapotba került, a gyors orvosi ellátás mentette meg az életét.

2018 nyár elejétől 2019. január 7. napjáig a vádlott egy nyergesújfalun lévő telken, láncon tartotta a kutyáját, valamint nem biztosított neki megfelelő száraz és védett helyet, amely megvédte volna az állatot az időjárás viszontagságaitól, ezért az állat bundája fagyott sárral és ürülékkel erősen szennyezett volt, a ráfagyott sártól a farkát mozdítani sem tudta. A nő nem gondoskodott rendszeresen az állat ellátásáról sem, ezért az állat kórosan lesoványodott, és kiszáradt, annyira gyenge volt, hogy nem tudott a sáros földről felállni. Az eb életét a gyors orvosi ellátás mentette meg, mivel az életveszélyes állapotban volt, az elhullás szélén állt. Így a vádlott magatartása alkalmas volt arra, hogy a kutya pusztulását okozza. Továbbá az éhezés és szomjazás, valamint a kihűlés közeli állapot a kutyának az átlagot jóval meghaladó fizikai gyötrelmet okozott.

A vádlott ezzel a magatartásával megszegte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény rendelkezéseit, mely szerint az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni. A szabadban tartott állatok számára pedig biztosítani kell olyan területet, illetve létesítményt, ahol azok veszély esetén, valamint az időjárás káros hatásaival és az egészségre ártalmas hatásokkal szemben védelmet találnak.

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a büntetlen előéletű vádlottal szemben 1 év 7 hónap 15 nap, középmértéktől kisebb mértékben eltérő, felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztést szabjon ki.

Hozzászólások lezárva.