A Tatabányai Járási Ügyészség bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot 2015. december 23. napján, amely miatt folyó eljárás során a bíróság 2019. szeptember 11-én hirdetett elsőfokú ítéletet.

A vádirati tényállás szerint az egyik férfi olyan bűnelkövetői csoportot hozott létre és működtetett 2015. január 15. napjáig, amelynek célja az volt, hogy Magyarországon illegálisan lévő harmadik országbeli személyeket rendszeres haszonszerzésre törekedve juttassanak ki Németországba. A bűnszervezet másik tagja feladata az volt, hogy sofőröket szervezzen be, illetve bérlés révén a gépjárműveket a szállításhoz biztosítsa. Ez a két férfi a sofőröknek a sikeres szállítás befejezése után különböző összegeket adott át.  A migránsokat Budapesten vette fel további három gyanúsított a bérelt gépjárművekbe. A szállítás során a vádlottak felvezető gépjárművel biztosították a szállítást, ennek során mobiltelefonon tartották a kapcsolatot.

A vádirat szerint a vádlottak 2014. augusztus 25-e és 2015. január 6-a között a 12 szállítás során legkevesebb 99 fő migránst szállítottak Budapestről Passauba. Az utolsó szállításnál a vádlottak 2015. január 14-én az M1 –es autópályán gyanús körülményeket észlelve a 10 migránst szállító kisbusszal visszafordultak Budapestre. Egy vádlott 2015. július 22. napján és 2015. július 23. napján összesen 7 migráns személynek nyújtott segítséget a magyar-osztrák határ engedély nélküli átlépéséhez, a második esetnél a nyomozó hatóság a férfit elfogta, aki ekkor személyazonosságának igazolására a testvére adataival kiállított lakcímet igazoló hatósági igazolványt, valamint a testvére adatait, ám az elkövető fényképét tartalmazó személyi igazolványt adott át.

Az ügyészség indítványa alapján a bíróság valamennyi vádlottat bűnösnek mondta ki az ellenük emelt vádban, és egy vádlottat 10 év, két  vádlottat 9-9 év, egy vádlottat 6 év, egy vádlottat pedig 4 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélt.

A bíróság vagyonelkobzásról is rendelkezett, ennek összegét a terheltekkel szemben eltérő összegben, így 3.000.000,- Ft-ban, 240.000,- Ft-ban, 200.000,- Ft-ban,  420.000,- Ft-ban, illetve 35.000,- Ft-ban határozta meg.

Az ügyészség az ítéletet négy vádlott vonatkozásában tudomásul vette, ugyanakkor az egyik vádlott terhére, súlyosítás végett, a visszaesői minőség megállapítása, és vele szemben a 10 évi szabadságvesztésnél súlyosabb fegyházbüntetés kiszabása végett jelentett be fellebbezést.

Hozzászólások lezárva.