Egy férfi vesztegetési pénzt ajánlott egy okmányirodai ügyintézőnek, akiről azt hitte, korrumpálható, azonban összekeverte egy másik személlyel. A Fővárosi Főügyészség vádirata alapján letötlendő börtönre ítélték.

A vádlott, egy 33 éves férfi 2016. március 18-án a kora délutáni órákban a XXIII. kerületben, egy buszmegállóban megszólított egy nőt, aki a Budapest Főváros Kormányhivatala XX. Kerületi Hivatala Okmányirodájának egyik hatósági ügyintézője volt. A férfi azt hitte, hogy a nő egy másik okmányirodai ügyintéző, aki valótlan tartalmú közokiratok kiállításában vesz részt. A férfi a megszólított hatósági ügyintézőnek jogosulatlan előnyt ígért arra az esetre, ha az ügyintéző külföldi állampolgároknak hajlandó úgy kiállítani útlevelet, hogy a külföldiek nem beszélik a magyar nyelvet, illetve az igényléshez felhasznált okiratoktól eltér a személyazonosságuk. A vádlott a kormányhivatal ügyintézőjének a hivatali kötelessége megszegéséért személyenként 300.000 Ft-ot ígért azzal, hogy naponta öt-tíz embert tudna hozzá vinni. A hatósági ügyintéző a felkérést elutasította, pénz átadása nem történt meg, a hivatalos személy jelezte felettesének a történteket.

A Fővárosi Főügyészség a férfival szemben kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszék előtt.

A bíróság a férfit bűnösnek mondta ki vád szerint és egy év hat hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte, két évre eltiltotta a közügyektől és háromszázezer forint erejéig vagyonelkobzást alkalmazott vele szemben. Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkozási időt tart fenn, a védelem fellebbezett elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért.

Azzal a személlyel szemben, akivel a férfi összekeverte az ügyintézőt, az ügyészség már vádat emelt, az erről szóló közlemény itt olvasható:

/kozel-200-valotlan-tartalmu-utlevelet-es-szemelyit-allitott-ki-az-okmanyirodai-ugyintezo-nem-unios-polgaroknak-vademeles/

Hozzászólások lezárva.