A törvényszék a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt 5 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéleti tényállás szerint a korábban már 5 esetben büntetett fiatalember egy észak-magyarországi kisközségben 2018. januárjában súlyosan bántalmazta élettársának vele egy lakásban élő, 11 éves, értelmi fogyatékos leánygyermekét. Amíg a családi veszekedés hevében az anya a rendőrséget hívta, a vádlott a zaklatott sértettet -a sírásán feldühödve- a fején és testszerte tenyérrel és ököllel legalább nyolc esetben megütötte. A gyerek koponyáját többször érte ütés. A sértett a bántalmazás következtében a koponyáján, arctájékán, valamint a hátán duzzanatos, zúzódásos és repesztett sérüléseket szenvedett. Az átlagost meghaladó testi és lelki gyötrelmet okozó, agyrázkódással járó bántalmazás miatt életveszélyes agyi sérülés létrejöttének a reális esélye is fennállt. A súlyosabb következményt az időben érkező szakszerű orvosi beavatkozás hárította el. A sértett életkora és szellemi visszamaradottsága miatt érdemi védekezésre képtelen volt.

A törvényszék a vádlottat terhelő számos súlyosító körülményre is tekintettel a Büntető Törvénykönyvben meghatározott, 2 és 8 év közötti szabadságvesztés középmértékében szabott ki büntetést. Az ügyészség a határozatot tudomásul vette. A vádlott és védője az ítélet ellen felmentésért, illetve a büntetés enyhítése céljából fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a másodfokú eljárásban az ítélet helybenhagyását indítványozta. Álláspontja szerint az ittas vádlott a védekezésre képtelen személy sérelmére kirívó gátlástalansággal elkövetett bántalmazással a vele egy háztartásban élő kiskorú sértettel szemben fennálló kötelezettségét súlyosan megszegte, a gyermek testi és érzelmi fejlődését egyaránt veszélyeztette. Ez olyan többlet súlyosító körülmény, amely valóban jelentős mértékű szabadságvesztés büntetés kiszabását indokolja.

A családon belüli erőszak a társadalom alapvető erkölcsi értékeivel ellentétes cselekedet. Amennyiben a sértett kiskorú és/vagy fogyatékkal élő személy, a társadalom védelme érdekében különösen fontos a példás büntetés. A törvényszék megalapozott döntése helytálló, megváltoztatásának törvényes indoka nincs.

A védelmi jogorvoslatokról a Debreceni Ítélőtábla határoz.

Hozzászólások lezárva.