1996. augusztus 23-án az akkori kőbányai piac külföldi szereplői közötti sérelmet zárták le az elkövetők a bűncselekményekkel.

A nem jogerős elsőfokú ítélet szerint a sértett másodmagával kirabolta az I. rendű vádlottat. Ő pedig társával, a II. rendű vádlottal, az elvett pénz visszaszerzése és hasonló cselekmények megelőzése érdekében a III. rendű vádlotthoz fordult, akiről (úgy) tudták, hogy bűnözői körökben forog. A sértettel kölcsönös fenyegetések után találkozót egyeztettek, azonban a három vádlott és két társuk elrabolta a sértettet. Négyen azt követelték tőle, hogy adja vissza az I. rendű vádlottól elrabolt pénzt, ezért a sértettet súlyosan bántalmazták, majd megölték.

A másodfokú eljárásra a Legfőbb Ügyészség által kijelölt Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség az elsőfokú ítélet megváltoztatását indítványozza. Az I. rendű és a III. rendű vádlottakkal szemben kiszabott szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás tartamának jelentős mértékben történő felemelését, a II. rendű vádlott vonatkozásában a felmentő rendelkezés mellőzését, az elévülés miatt az eljárást megszüntető rendelkezésnek a cselekmény minősítését illetően a pontosítását, és a III. rendű vádlott vonatkozásában az elkövetésért kapott 10.000 USD erejéig a vagyonelkobzás kimondását indítványozza.

A Budapest Környéki Törvényszék az I. rendű vádlottat társtettesként elkövetett emberölést is megvalósító emberrablás bűntette miatt 6 év fegyházbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A III. rendű vádlottat társtettesként elkövetett emberölést is megvalósító emberrablás bűntette és fogolyszökés bűntette miatt halmazati büntetésül 8 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. A II. rendű vádlottat a bűnsegédként előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vád alól felmentette és vele szemben társtettesként elkövetett emberrablás bűntettének kísérlete miatt indult eljárást megszüntette.

Az elsőfokú ügyészség fellebbezését fenntartó Győri Fellebbviteli Főügyészség szerint az elkövetett cselekmények társadalomra veszélyessége kiemelkedő. Azok mind az elkövetéskor, mind az elbíráláskor életfogytig tartó szabadságvesztés büntetéssel is büntethetők. A kiemelt tárgyi súly abban is megnyilvánul, hogy a büntetési tétel alsó határa mind az elkövetéskor, mind az elbíráláskor 10 év. Az elsőfokú bíróság eltúlzottan enyhe büntetést szabott ki az I. rendű és a III. rendű vádlottakkal szemben, mert az elrabolt pénz visszaszerzése önhatalmúlag nem megengedett, arra törvényes úton van csak lehetőség. Az általános megelőzés érvényesítése során pedig a bíróságnak mind az alvilági leszámolásoktól, mind az emberélet kioltásától visszatartó erejű büntetést kell alkalmaznia. Ezért a másodfokú ügyészség is a büntetések jelentős mértékű súlyosítását tartja indokoltnak.

Hozzászólások lezárva.