A Salgótarjáni Járási Ügyészség által elrendelt közvetítői eljárás elérte célját, a rongálás vétségét elkövető férfi ugyanis megállapodott a sértettel, így elkerülte a bírósági felelősségre vonást.

A büntetőeljárási törvény alapján a bűnügyekben eljáró hatóságoknak különös hangsúlyt kell fektetniük a sértettek jogainak érvényesítésére. Erre figyelemmel a Salgótarjáni Járási Ügyészség a közelmúltban egy rongálás vétsége miatt indult ügyben rendelt el közvetítői eljárást.

Az eljárás adatai szerint a hatvannégy éves, ittas gyanúsított 2019. október 26-án délután, egy Nógrád megyei településen található buszmegállóban leszállt a buszról, és minden ok nélkül az álló busz hátsó, üvegezett ajtajára ököllel olyan erővel ütött rá, hogy az üveg kitört.

A gyanúsított kihívóan közösségellenes és erőszakos magatartása – mellyel a közlekedési társaságnak 75.000 forint kárt okozott – alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást és riadalmat keltsen.

Az elkövető cselekménye garázdaság vétségének és rongálás vétségének a megállapítására volt alkalmas.

A nyomozás során a gyanúsított a cselekmény elkövetését beismerte, és kérte az ügyben közvetítői eljárás lefolytatását, amihez a sértett is hozzájárult, így a konfliktuskezelő eljárást a Salgótarjáni Járási Ügyészség elrendelte.

A független közvetítő – a Nógrád Megyei Kormányhivatal pártfogó felügyelője – a közvetítést eredményesen fejezte be, létrejött, majd teljesült is a felek írásbeli megállapodása, mely szerint a gyanúsított megbánta tettét és sajnálatát fejezte ki, továbbá anyagi jóvátételt fizetett a sértettnek, aki elfogadta a bocsánatkérést és kijelentette, hogy az ügy büntetőjogi részét lezártnak tekinti.

A megállapodást a mediátor megküldte az ügyészségnek, amely a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvá tevő gyanúsítottal szemben az eljárást megszüntette. Így a sértett képviselőjének nem kellett részt vennie a bírósági tárgyaláson, továbbá a közlekedési cég erkölcsi és anyagi jóvátételben részesült, a gyanúsított pedig elkerülte a bírósági felelősségre vonást. A közvetítés ezen túlmenően a bíróság tehermentesítését is szolgálta, mert nem kellett lefolytatnia a büntetőeljárást.

 

Hozzászólások lezárva.