Az ítélőtábla jogerős döntést hozott azoknak az embercsempészeknek az ügyében, akik 2016-ban több tucat személynek nyújtottak segítséget az államhatár illegális átlépéséhez.

A marokkói, afgán és tunéziai állampolgárságú vádlottak 2016. áprilisában és májusában több, mint 60, az államhatár átlépéséhez engedéllyel nem rendelkező, többségében hazai menekülttáborokban tartózkodó afgán menekültnek nyújtottak segítséget ahhoz, hogy Magyarország területét Ausztria, illetve Horvátország felé elhagyják. A háromtagú elkövetői csoportot irányító marokkói vádlott által meghatározott időpontra és helyszínre az afgán vádlott közvetítette a menekülteket, ahonnan a tunéziai vádlott szállította őket az államhatár közelébe. A vádlottak tevékenységükkel több millió forint haszonra tettek szert.

A Zalaegerszegi Törvényszék elsőfokon a vádlottak bűnösségét folytatólagosan, társtettesként, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett embercsempészés bűntettében állapította meg. Ezért a vádlottakat 2019. novemberében 7, 6, illetve 6 év szabadságvesztésre ítélte, és 10 évre kiutasította őket Magyarország területéről.

A védelmi fellebbezések folytán másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség indítványával egyetértve a vádlottak bűnösségét megállapító elsőfokú ítéletet – a tényállás kisebb mértékű helyesbítése mellett – helybenhagyta.

Hozzászólások lezárva.