A Fővárosi Főügyészség ma indítványozta annak a 37 éves szír állampolgárnak a letartóztatását, akit 2019. december 4-én, elfogatóparancs alapján fogott el a rendőrség Budapesten.

A gyanúsítás lényege szerint a Budapesten élő, menekült státusszal rendelkező szír férfi egy olyan bűnszövetségnek volt az egyik szervező-irányító tagja, amely – anyagi haszonszerzés érdekében – a szerb-magyar határon keresztül juttatott be Magyarországra, és az Európai Unió területére jogszerű tartózkodást igazoló okmányokkal nem rendelkező harmadik országbeli állampolgárokat, majd Ausztriába szállításukat is megszervezték.

Az egyik ilyen embercsempész személygépkocsit még 2018. szeptember 4-ére virradó éjszaka a Győr-Moson Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei tartóztatták fel az M1-es autópálya mellett, amelyben a magyar állampolgárságú sofőr négy főt – egy iráni, egy iraki és két szír állampolgárt – szállított volna Bécs felé.

A bíróság a szervezőként, irányítóként, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett embercsempészés bűntette miatt kihallgatott férfi letartóztatását a mai napon egy hónapra elrendelte.

Az ügynek négy gyanúsítottja van, a szír férfin kívül egy szintén már letartóztatásban lévő palesztin állampolgár, továbbá két magyar állampolgár, ez utóbbiak egyike bűnügyi felügyelet alatt áll.

Hozzászólások lezárva.