A bíróság a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádirata szerinti bűncselekményt megállapította, azonban büntetővégzésében tíz vádlottal szemben enyhe büntetést és intézkedést alkalmazott, az ügyészség ezért tárgyalás tartását kéri.

A vádirat szerint a vádlottak, tizenegy, harmincegy és ötvenkilenc év közötti férfi, valamint három további társuk, az Állami Számvevőszék tevékenységét kifogásolták, és ennek kifejezésére 2018. január 17-én kora délután, a Számvevőszék V. kerület, Apáczai Csere János utcai székházához mentek.

A férfiak a műemléki védettség alatt álló, állami tulajdonú épület falára narancssárga színű festéket öntöttek, majd azt ecsetekkel szétkenték. A székház falán kb. két méter magasságig, illetve a járdán festékfoltok képződtek, amelyek eltávolítása az épületen állagsérelemmel járt. A vádlottak által okozott kár meghaladja a 3,2 millió forintot.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a férfiak ellen műemlék megrongálásának bűntette miatt emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróságon és indítványozta, hogy a bíróság tárgyalást mellőzve, büntetővégzéssel szabjon ki egy vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést, tíz társával szemben pénzbüntetést.

A bíróság büntetővégzésében – a bűncselekmény váddal egyező megállapítása mellett – egy férfival szemben 240 óra közérdekű munkát és 120.000,- Ft pénzbüntetést, egy másik férfival szemben 240.000,- Ft pénzbüntetést szabott ki, a többi vádlottat három évre próbára bocsátotta.

A végzéssel szemben az ügyészség a vádlottak terhére – a 240.000,- Ft pénzbüntetéssel sújtott terhelt kivételével – tárgyalás tartását kéri súlyosításért, a vádirat szerinti büntetésekre ítélés érdekében.

Hozzászólások lezárva.