A Kalocsai Járási Ügyészség 2020. július 10-én fogolyszökés bűntette és más bűncselekmény miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állított egy rabot, aki 2020. július 4-én éjjel megszökött az állampusztai börtönből, majd rövid bujkálás után álnéven jelentkezett be egy szállóba, de július 8-án elfogták a rendőrök.

 A vád szerint a többszörösen büntetett előéletű férfi 2020 februárjában kezdte letölteni a végrehajtandó börtönbüntetését az állampusztai börtönben. A férfi a börtön külső munkaterületén, egy lovászatban dolgozott, elektronikus nyomkövető eszközt is kellett viselnie.

2020. július 4-én éjjel azonban a vádlott a lovászatban levágta a lábáról a nyomkövetőt, majd megszökött a büntetés-végrehajtási intézetből és a környéken bujkálva szegedi otthonába indult.

A szökött elítélt a bujkálása során 2020. július 6-án délelőtt egy környékbeli szálláshelyre ment, ahol vendégként jelentkezett be. A regisztrációs nyomtatványt azonban álnéven töltötte ki és hamis személyi adatokat adott meg, majd a valótlan bejelentő lapot átadta a szálló recepciósának.

A vádlottat 2020. július 8-án délelőtt a szálláshelyen a solti rendőrök elfogták, majd visszaszállították az állampusztai börtönbe.

A Kalocsai Járási Ügyészség a bűncselekményeket beismerő rabot fogolyszökés bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt példás gyorsasággal 2020. július 10-én bíróság elé állította. A Kalocsai Járásbíróság a váddal egyezően bűnösnek mondta ki a visszaeső vádlottat és 1 év 10 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, valamint 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A vádlott a fogolyszökést két felfüggesztett börtönbüntetés, valamint feltételes szabadság hatálya alatt követte el, ezért a bíró ezek végrehajtását is elrendelte. A bíróság azt is megállapította, hogy a kiszabott börtönbüntetésből a vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet jogerős, ellene senki sem fellebbezett.

Hozzászólások lezárva.