Főoldal » Archív » Gyorsított eljárásban állt bíróság elé Csongrád megyében a szerb embercsempész

A Makói Járá­si Ügyész­ség gyor­sí­tott eljá­rás­ban állí­tot­ta bíró­ság elé azt a szerb fér­fit, aki 2016. októ­be­ré­ben tíz mig­ráns­nak nyúj­tott segít­sé­get ahhoz, hogy Romá­nia terü­le­té­ről Magyar­or­szág­ra belépjen.

A vád­irat sze­rint  az elkö­ve­tő 2016 októ­be­ré­ben a zöld­ha­tá­ron vezet­te át a tíz iraki állam­pol­gárt Romá­nia terü­le­té­ről Magyar­or­szág terü­le­té­re.  A határ­ren­dé­sze­ti kiren­delt­ség jár­őrei 2016. októ­ber 22-én dél­előtt Kis­zom­bor terü­le­tén ész­lel­ték, hogy több sze­mély az út mel­let­ti bok­ros terü­le­ten elbú­jik. A vád­lott, aki a sze­mé­lye­ket vezet­te, tovább­ra is az úton maradt és telefonált.

A jár­őrök ellen­őriz­ték  a vád­lot­tat és a cso­port tag­ja­it, akik iraki állam­pol­gá­rok vol­tak és magyar­or­szá­gi tar­tóz­ko­dá­suk jog­sze­rű­sé­gét  nem tud­ták igazolni.

A Makói Járá­si Ügyész­ség a vád­lot­tat az állam­ha­tár átlé­pé­sé­hez több sze­mély­nek segít­sé­get nyújt­va elkö­ve­tett ember­csem­pé­szés bűn­tet­té­vel vádol­ta és gyor­sí­tott eljá­rás­ban teg­nap a Makói Járás­bí­ró­ság elé állította.

A bíró­ság a vád­lot­tat 5 év bör­tön­bün­te­tés­re ítél­te és 5 évre kiuta­sí­tot­ta Magyar­or­szág terü­le­té­ről. Az íté­let nem jogerős.

A bíró­ság az íté­let kihir­de­té­se után elren­del­te a vád­lott elő­ze­tes letartóztatását.