A Fővárosi Főügyészség emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat egy 34 éves férfival szemben, aki a vád szerint 2015 novemberében egy XVIII. kerületi dohánybolt előtt nyakon szúrt, és ezzel életveszélyesen megsebesített egy másik férfit. A vádlott élettársát az ügyészség segítségnyújtás elmulasztásának vétségével vádolja.

A vádirat szerint a 34 éves férfi és 24 éves élettársa 2015. november 30-án a kora reggeli órákban a Budapest XVIII. kerület, Havanna–lakótelepen betértek egy dohányboltba, ahol a férfi több sorsjegyet vásárolt, és azokkal helyben játszott, vádlott társa pedig ezalatt az üzlet előtt tartózkodott.

A sértett a fenti dohányboltban cigarettát vásárolt, majd amikor távozott az üzletből, a 24 éves nő a bolt előtt megszólította őt, és cigarettát kért tőle. A férfi a kérést visszautasította, illetve ehelyett 1.000 forintért felajánlotta a boltban vásárolt doboz cigarettát. A nő ezen megsértődött, visszament a dohányboltba és elpanaszolta történteket az élettársának, aki a hallottakon feldühödve kiszaladt az üzletből, a sértett után futott és rátámadt a férfira. Ennek során többször megrúgta a sértettet, majd elővett egy kést, és azzal nyakon szúrta.

A vádlott ezután visszament a dohányboltba, és közölte az eseményt egyébként is végig figyelemmel kísérő élettársával, hogy a sértettet nyakon szúrta és valószínű, hogy ütőeret talált el. Ezután elhagyták a helyszínt.

A sértett a súlyos nyaki sérülését a kezével végig lenyomva, gyalog a XVIII. kerületi Kondor Béla sétányon lévő orvosi rendelőhöz ment, ahol a helyszínre hívott mentőegység szakszerű orvosi ellátásban részesítette. A férfi az elszenvedett sérülés következtében életveszélyes állapotba került.

A Fővárosi Főügyészség a jelenleg más ügyben jogerős szabadságvesztés büntetését töltő, többszörös visszaeső elkövetőnek minősülő vádlottat emberölés bűntettének kísérletével vádolja, és vele szemben végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta a vádiratában. A vád tárgyává tett bűncselekmény büntetési tételének felső határa – a vádlott többszörösen büntetett előélete miatt – huszonkettő és fél évig terjedő szabadságvesztés.

Élettársával szemben a főügyészség segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat és felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

Budapest, 2016. október 10.

Dr. Ibolya Tibor

fővárosi főügyész

2016. 10. 10. Főváros

Hozzászólások lezárva.