A Fővárosi Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével és felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettével vádolja azt a 25 éves férfit, aki két évvel ezelőtt Budapest belvárosában egy átalakított gáz-riasztófegyverrel több embert is megtámadott.

A vádirat szerint a vádlott 2014 júliusában beszerzett egy gáz- és riasztófegyvernek minősülő forgótáras pisztolyt, valamint több darab lövedéket. A lövőhatás fokozása érdekében később a fegyvert és a gumilövedékeket is átalakították.

A vádlott 2014. szeptember 18. napján a késő esti órákban ittas állapotban magához vette az általa is tudottan átalakított fegyvert és megtöltötte a szintén átalakított – acélgolyóval bélelt – gumilövedékkel, majd azzal a Keleti pályaudvarra ment. Itt odalépett egy számára ismeretlen férfihoz és megszólította, majd megragadta a vállát, elővette a nála lévő pisztolyt és azt ráfogta a férfira. Dulakodás alakult ki közöttük, a sértettnek azonban sikerült végül elmenekülnie.

A vádlott ezt követően tovább sétált a VII. kerületi Nefelejcs utcába. Az utcában haladva szándékosan nekiütközött a járdán vele szemben sétáló sértett vállának. Amikor a sértett hátranézett, a vádlott odalépett hozzá, a pisztoly csövét a férfi arcához tartotta és – bár a férfi megpróbálta azt az arcától eltolni – a fegyvert elsütötte. A lövést követően a sértett eszméletét vesztve a földre zuhant, a vádlott pedig tovább sétált. A bántalmazást észlelő járókelők értesítették a mentőket. A sértett a lövés következtében arccsonttörést, valamint olyan további súlyos sérüléseket szenvedett el, amelyekkel összefüggésben az életveszélyes állapot bekövetkezésének reális lehetősége is fennállt, annak elmaradása csupán a véletlennek volt köszönhető. A sértettnél a lövés következtében halláscsökkenés is kialakult, mely maradandó fogyatékosságnak tekinthető.

A vádlott ezután – szintén minden előzmény nélkül – a VIII. kerület, Baross téren lévő buszmegállóban szólított meg egy együtt várakozó férfit és egy nőt, majd a férfihoz lépett és a mellkasához emelte a pisztolyt. A sértettek sietve elhagyták a megállót, a vádlott azonban követte őket, majd kétszer a levegőbe lőtt.

A Fővárosi Főügyészség a férfit életveszélyt okozó testi sertés bűntettének kísérletével, valamint felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettével vádolja, amely bűncselekmények törvény szerinti büntetési tételének felső határa – a bűnhalmazat miatt – tizenegy évig terjedő szabadságvesztés.

Budapest, 2016. szeptember 21.

Dr. Ibolya Tibor                                                                                                                   fővárosi főügyész

A Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

Hozzászólások lezárva.